2023 Ev Dekorasyon Trendleri

2023 Ev Dekorasyon Trendleri

İnsanların kendilerine ait olan yaşam alanlarının düzenlenmesi, dekorunun göze hitap eden estetiğe sahip olması ve kullanılan eşyalardan iç mekan boyalarına kadar fonksiyonel işlevselliğe sahip olması hemen her insanın istediği ve özen gösterdiği bir konudur.

Popülerliğini her dönemde koruyan ve oldukça ilgi gören bir alan olan ev dekorasyonu konusunda her insan yaşam alanına güzel bir görünüm kazandırmak ve huzur verici bir iç dekorasyon oluşturmak için hem şık hem de işlevsel ürünleri tercih etmektedir. Ev dekorasyonunda ürünlerin ya da kullanılan materyallerin fonksiyonel olarak işlevselliği birçok insanın tercih edeceği ürünlerde oldukça önem verilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Oturma grubunun görsel olarak estetiğe sahip olmasının yanında rahat bir kullanım imkânı sunması kadar tercih edilen halı modelleri tüy dökmeyen ve sürekli temizlik ihtiyacı doğurmayacak şekilde üretilmiş olması da oldukça önemlidir. Zira ürünlerin fonksiyonel işlevselliği düşük ürünler günlük yaşantıda da çeşitli sorunlar ile karşılaşılmasına sebebiyet verebilmektedir.

Bunların yanında ev dekorasyonunda kullanılan renklerin doğal renkler olması da ferah bir ortam oluşmasını sağlayarak yaşam alanının stresten uzak ve huzur verici bir ortam olmasını destekleyecektir. Son zamanlarda oldukça popüler olarak karşımıza çıkan bir konu da ev dekorasyonunda geri dönüştürülmüş eşyaların kullanılmasıdır. 2023 ev dekorasyon trendleri arasında en çok dikkat çeken konuların başında gelen geri dönüştürülmüş eşyaların kullanılması özellikle evde kullanılacak aksesuarlarda karşımıza çıkmaktadır.

Buna ek olarak popülerliğini hiçbir zaman yitirmemiş ve her dönemde trend olan iç mekanlarda yeşil bitkilerin kullanılmasıdır. İç mekan dekorlarında kullanılacak olan yeşil salon bitkileri yaşam alanına farklı bir hava katmakta ve oldukça estetik bir görüntü meydana getirmektedir. İç mekanlarda kullanılacak olan salon bitkilerinin bakımları kolay olan bitki türlerinden seçilmesi de işlevsellik açısından önemli bir noktadır.

2023 ev dekorasyon trendleri arasında rahatlığın da ön planda olduğu görülmektedir. Özellikle oturma gruplarında kullanıcılar tarafından en çok aranan nitelik olarak rahatlık ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında ev dekorasyonunda önemli bir yere sahip olan konulardan biri de aydınlatmadır. Ev dekoru tasarlanırken kullanılacak olan avizeler ve aydınlatma renkleri oluşturulan ev dekorunun görünümüne çok etki etmektedir. Yine aydınlatmada tercih edilen ampullerin de son teknoloji ile üretilen tasarruflu ampul olarak kullanılması ekonomik açıdan fayda sağlayacağı gibi enerji kaynaklarının daha etkin kullanılmasını destekleyecektir.

2023 ev dekorasyon trendleri arasında yer alacak bir diğer konu ise dikkat çeken bir duvar dekorasyonu olacaktır. Son zamanlarda oldukça fazla tercih edilmeye başlanan duvarlarda aydınlatma ve kemer kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Özellikle duvarlarda heykele benzeyen ya da altın rengi aydınlatma ürünleri giderek popüler olmaya başlamıştır.

Buna ek olarak duvar dekorasyonunda büyük desenli ve canlı renklerin olduğu duvar kağıtlarının kullanımı da oldukça ilgi görmektedir. Ev dekorasyonu anlamında modern olarak mikro lüks ürünlerin kullanılması revaçta olsa da sade ve doğal bir görüntü isteyen kişiler de azımsanmayacak ölçüdedir. Ev dekorasyonunda sade ve doğal bir görünüm arayan kişiler genel olarak yorucu olmayan desenler ve ev dekoru tercih etmektedir. Özellikle yaşam alanlarında çok canlı renklere yer vermeyerek kullandıkları aydınlatmanın yoğunluğu ile kendilerine huzurlu bir yaşam ortamı oluşturmaktadırlar.

Ev Dekorasyonunda Kullanılan Eşyaların Fonksiyonel İşlevselliği

Yukarıda da belirtildiği üzere ev dekorasyonunda tercih edilen materyallerin işlevselliği oldukça önem arz etmektedir. Sürekli tüy döken ve sık sık temizlik ihtiyacı olan bir halı tercih edilmesi günlük yaşantımızı da olumsuz etkileyecektir. Banyo ortamında kullanılan paspas modelleri de tercihinde hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur.

Zira banyo ortamı insanların kişisel temizlik ve bakım yaptıkları bir ortam olması nedeniyle tercih edilen ürünlerin hijyenik bir ortam sağlaması önem arz etmektedir. Banyo da kullanılan paspasların tamamen hijyen öncelikli olarak üretilen ve antibakteriyel olmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanında ayak sağlığı için de önemli olan banyo paspaslarının renginin solmaması, koku oluşturmaması ve alt tabanında dökülme olmaması fonksiyonel işlevselliği bakımından hassasiyet gösterilmesi gereken özelliklerdendir.

Ürünlerin fonksiyonel işlevselliği konusunda dikkat çeken bir diğer konu da koltuk kılıfı modelleri ve minder kılıfı modelleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Oturma odasında kullanılan koltuk ve minder kılıflarının da antibakteriyel olması, toz tutmaması ve kolay temizlenebilme özelliğine sahip olması aranan nitelikler arasında yer almaktadır. Tüm bunların arasında en çok hassasiyet gösterilmesi gereken dekorasyon ürünlerinin başında da çocuk odasında tercih edilen halı modelleri gelmektedir. Çocuklara sağlıklı bir yaşam ortamı sağlamak her ebeveynin istediği ve bu konuya fazlasıyla özen gösterdiği bir konudur.

Çocukların yaşam alanlarının sağlıklı ve huzurlu olması onların gelişimleri ile yakından ilgili olmasının yanında gelecekleri ile de oldukça önemlidir. Çocuk odalarında tercih edilen halıların antibakteriyel olmasının yanında içerisinde kullanılan malzemenin yumuşak bir dokuya sahip olması da düşme anında görülebilecek zararların minimize edilebilmesi açısından önemlidir. Bunun yanında solunum rahatsızlığı olan çocuklar için de tercih edilecek halıların yapısı oldukça önem taşımaktadır.

Ev Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ev dekorasyonu konusu oldukça mutluluk veren ve heyecan içeren bir aktivitedir ancak bir o kadar da yorucudur. Özellikle ev dekorasyonu konusunda doğru adımlar atılmamış ve iyi bir planlama yapılmamış ise fazlasıyla bunaltıcı ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen durumlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Ev dekorasyonu konusunda öncelikli olarak evin kiralık olup olmadığı değerlendirilmelidir. Kiralık bir evde uygulanacak olan ev dekoru taşınabilir ve değiştirilebilir parçalar ile yapılmalıdır ki bu durum daha hızlı ve mantıklı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kiralık olmayan ve evine kalıcı bir dekor yapmak isteyen kişilerin ise öncelikli olarak duvar boyası, mutfak ve banyo dolapları ile tesisata bağlı lavabolar gibi iç mekân dekorasyonlarından başlaması iç mekân dekorunun daha etkin tasarlanmasını sağlayacaktır. Ev dekoru için kullanılan oturma gruplarından halılara kadar diğer detaylar bu önceliklerin tamamlanmasından sonra değerlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Daha önce de belirtildiği üzere ev dekorasyonunda tercih edilen ürünlerin antibakteriyel özelliklerinin olup olmadığı ve fonksiyonel olarak işlevselliğine dikkat etmek gerekmektedir. Bu konuya dikkat edilmemesi durumda gerek sağlık açısından gerekse ekonomik açıdan olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalınması muhtemel olabilmektedir.

Ev Dekorasyonunda Geri Dönüştürülmüş Eşyaların Kullanımı

Ev dekorasyonunda geri dönüştürülmüş eşyaların kullanımı son zamanlarda yeni trend olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle aile büyüklerinden kalan eşyaların farklı şekilde değerlendirilerek ev dekoru anlamında aksesuar olarak kullanılması hem hatıraların yaşatılması hem de görsel olarak farklılık sunmaktadır.

Bu eşyalar herhangi bir değişime maruz bırakılmadan oldukları haliyle kullanılabildiği gibi birtakım değişiklik yapılarak da kullanılabilmektedir. Bu konuya ailesinden kalan bir vazoyu ufak ve etkili dokunuşlarla harika bir lambaya dönüştürerek kullanmak örnek olarak verilebilir. Eski bir parçayı ya da eşyayı alıp yeni bir fikir ile farklı bir alanda değerlendirmek isteyen kişiler için seçenekler hayal gücüne bağlı olarak oldukça fazladır.

Geri dönüştürülmüş eşyaların ev dekorasyonunda kullanılması tasarruf odaklı bir dekor imkânı sağlamasının yanında estetik anlamda otantik bir görünüm de sağlayabilmektedir.