Çocuk Odası Halısı Seçimi Yapmanın Püf Noktaları

Çocuk Odası Halısı Seçimi Yapmanın Püf Noktaları

Çocuk odası halısı ve çocuk odası için seçilen tüm ürünler dekorasyon ve uyumdan daha fazlasıdır. Ebeveynler için çocuklarının odalarını dizayn etmek farklı bir heyecan ve oldukça eğlenceli bir uğraştır. En değerli varlıklarını mutlu etmek, onlara güzel ve sağlıklı bir ortam sağlamak her anne babanın hayalidir. Çocuk odası alışverişlerinde anne babalar her detayı düşünmek zorundadır ve bu nedenle alışveriş süreci keyifli olduğu kadar zordur. Çocuklarımızı mutlu ederken onların sağlığını düşünmek ve onları korumak ebeveynlerin ve üreticilerin görevidir.

Yeni anne baba olacaklar ya da çocuklarının odasını yeniden dizayn edecek ebeveynler, satın alacakları ürünü detaylı incelemeli ve mutlaka bir ön araştırma yapmalıdırlar. Ürünü yerinde görmek ve dokunmak daha doğru seçimler yapmanızı sağlar. Ayrıca ürünlerin üretiminde kullanılan hammadde ve kimyasalları göz önünde bulundurmak gerekir. En trend modelleri seçmek ve odayı uyumlu renklerle dizayn etmek maalesef yeterli değildir. Çocuklarımız gün içinde her yere dokunur ve her yüzeyle temas ederler. Bu nedenle satın alınan bütün ürünlerin bu bilinçle alınmasında fayda vardır. 

Halı, çocuk odasında olması gereken en önemli eşyaların başında gelir. Bu yazımız çocuk odası halısı ve püf noktaları ile alakalı olacaktır. Halılar, bir odayı tamamlayan ve olmazsa olmaz eşyalardandır. Yatak, kitaplık, masa, duvar kağıdı ve perdelerle uyum sağlandığında, halı oda için son dokunuştur diyebiliriz. Bir odanın peri masalına veya macera ortamına dönüşmesindeki tamamlayıcı unsur halıdır diyebiliriz.

Çocukların hayal gücünü, ilgi alanlarını ve zevkini yansıtan, aynı zamanda onların ruhsal ve mental gelişimlerine fayda sağlayan tercihler yapmak oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra halılar, çocukların yumuşak zeminde dolaşmalarını ve odanın ısınmasını sağlayacak formda olmaları da gerekir. Ayrıca çocuklar halı üzerinde oturarak ve oynayarak, halı yüzeyine temas ederler. Bu nedenle halı seçerken, sağlık ve temizlik konusu da göz önünde bulundurulmalı, hatta hijyen ve sağlık konusu en önemli husus olarak değerlendirilmelidir.

Çocuk odası halısı satın alırken bütün detayları göz önünde bulundurarak ideal halıyı satın almak ebeveynlerin en büyük tasasıdır ve bu kaygıları oldukça yerinde bir kaygıdır. Ancak belli standart ve özelliklerde halı tercih eden ebeveynlerin endişe edecekleri bir durum söz konusu değildir.

Yıkanabilir Halı

Halı görsel olarak bir ev veya odanın en önemli ve göz önünde olan eşyalarından biridir. İşlevsel olarak mutlaka olması gereken halılar, en çok iş gören ve haliyle en çok kirlenen yüzeydir. Salon, yatak odası, çocuk odası, koridor, banyo gibi evin her alanında halı kullanılmaktadır. Özellikle çocuklu evlerde halı temizliğine dikkat etmek gerekir. Nedeni ise, çocuklarımız oyun oynarken, eğlenirken tüm yüzeylere dokunurlar. Yetişkin bireyler gibi kendilerini mikrop ve tozlardan koruyamazlar. Çocuklarımız kendilerini koruyamazlar ama yetişkinler olarak bizler onları koruyabiliriz. Onları rahatlıktan ve oyundan kopararak değil, onlara hijyen ortamı sunarak bunu başarabiliriz. Yıkanabilir halı gibi günlük hayata hijyen ve pratiklik kazandıran ürünleri tercih ederek çocuklarımıza güvenli bir alan sağlayabiliriz. 

Yıkanabilir halılar çamaşır makinesinde yıkanabilecek özelliklerde üretilen halılardır. Yıkanabilir halılar özellik olarak ince ve hafif olarak üretilir. Uzun veya büyük olmaları önemli değildir, hemen hemen hepsi çamaşır makinesine sığabilecek formdadır. Bu halı çeşidinin farklı kumaş tipleri bulunmaktadır. Akrilik, viskon, pamuk bu kumaş tiplerinden bazılarıdır. Yıkanabilir halıların fiyatları;

  • Halının kumaş tipi,
  • Halı kesiminin kalitesi,
  • Halıdaki tüylerin uzunluğu,
  • Üretim şekli (özel tasarım olup olmaması),

gibi etkenlerden dolayı değişir. Ayrıca yıkanabilir halıların sağladığı bazı avantajlar vardır. Bunlar;

  • Sağlık açısından herhangi bir tehlike barındırmazlar.
  • Sağlam ve kaliteli halılardır. Kolay deforme olmazlar.
  • Kaydırmaz tabanlı olanları mevcuttur ve ihtiyaç durumunda tercih edilebilir. Kaymaz taban bebek ve çocuklar için daha güvenli bir ortam sağlar.
  • Sade ve şık üretilen halılar, aynı zamanda hafiftir. Bu nedenle silkeleme ve yıkama işlemleri rahatlıkla gerçekleştirilebilir.

Özellikle çocuk odası halısı modelleri olarak yıkanabilir halılar, anne ve babalara büyük avantajlar sağlayacak halılardır. İlk kullanım itibari ile memnun kalacağınızdan emin olabilirsiniz.

Paspas Halı

Paspas halılar, küçük odalar ya da odadaki eşyalardan ötürü boş kalan küçük alanları kapatmak için kullanılan halı tipidir. Evin en küçük odası çocuk odası olarak kullanıldığı için halı için çok az alan kalmaktadır. Oda büyük veya orta büyüklükte bir halıyı almadığı için paspas halılar iyi bir çözüm olarak tercih edilir. Küçük alanlara büyük bir halı sığdırmak için, halının eşyaların altına konulması gerekir. Bu durum odanın estetiğini ve halının görselliğini gölgede bırakır. 

Bazı çocuk odalarında ise halı ve eşyalardan arta kalan küçük alanlar olabilir. Odanın ısınması ve çocuğun zemin ile temasını önlemek için boş alanı kapatacak halılar tercih edilmektedir. Paspas halı her ebat ve renkte üretilen halılardır. Evinizdeki bütün eşya ve halılara uyumlu modelleri rahatlıkla bulabilir ve odanızdaki boşlukları giderebilirsiniz.

Antibakteriyel Halı

Halılar kendiliğinden toz üreten ve yüzeyi toz toplayan bir yapıya sahiptir. Evlerimizde serili yüzey olarak kullanıldıkları için süpürülse bile anlık tozlanabilirler. Toza karşı alerjisi olan veya solunum sorunları yaşayan bireyler için bu tozlar büyük problem demektir. Özellikle çocuklu evlerde ve çocuk odalarında toz ve mikroplara dikkat etmek gerekir. Çocukların yaşadığı ortamlarda huzur ve mutluluk kadar sağlık ve hijyende önemlidir. Tozlar ilerleyen zamanlarda çocuklarınızda solunum sorunları ve alerjik rinit gibi sağlık problemleri oluşturabilir. Böyle durumları önlemek için antibakteriyel halılar üretilmiştir. 

Antibakteriyel halı, tozları üzerine çekip alerjen etkisini azaltır ve kesinlik bu tozları yaymaz. Halılar toz ürettiği gibi etrafta bulunan bütün tozları üzerine toplayarak, yüzeyinde toz barındıran eşyalardır. Çocuklarınız oyun oynarken veya halı üzerinde eğlenirken bu tozlara maruz kalırlar. Tozlara doğrudan temas etmeleri ve solumaları nedeni ile sağlıkları bozulabilir. Antibakteriyel halı kullanıldığında bu tozları içine hapsettiği için, sağlık olarak olumsuz etkisini minimum seviyeye indirir. İlerleyen teknoloji sayesinde halılar daha çok amaca hizmet etmektedir.

Halı Temizliği

Halı, banyo dahil her odada bulunan ve bir evin olmazsa olmaz denilen en önemli eşyalarının başında gelir. Pek çok neden dolayı halısız bir ev düşünülemez. Dekorasyon, ısınma, tozların havada uçuşmaması, evi doldurma ve uyum gibi nedenlerden tercih edilen halılar, en çok kirlenen yüzeylerdir. Yapı gereği en çok toz toplayan ve kendiliğinden toz üreten özelliklere sahip oldukları için sık sık temizlenmesi gerekir. Özellikle çocuk odaları ve çocukların oyun alanlarında bulunan halılara ayrıca dikkat etmek gerekir.

Halı temizliği denilince akıllara sadece lekelenmesi veya üzerine bir şey dökülmesi gelmemelidir. Halınız temiz gibi gözükse de görünmeyen tozlar sağlık ve hijyen için büyük tehlikedir. Bu nedenle çocuk odaları için seçilen halılara bu açıdan bakmak ve halı seçeneklerini bu şekilde değerlendirmek önemlidir. Gönül rahatlığı ile kullanılabilen ve temizliği kolay halılar tercih etmek hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Çözüm olarak antibakteriyel halı ya da yıkanabilir halılar tercih edilebilir. Günlük hayatın koşuşturması arasında evinizi temizlerken pratik çözümlerle az zamanda çok fazla işi halledebilirsiniz. Rutinlerinizi ihmal etmeden halı temizliği gibi uğraştırıcı işleri halledebilir, çocuğunuz için temiz ve hijyenik bir ortam oluşturabilirsiniz.